Rak prostate i važnost specijalističkog pregleda urologa

Rak prostate se uglavnom javlja kod muškaraca srednje i starije dobi, sporo raste u odnosu na mnoge druge vrste karcinoma pa oko 90% svih karcinoma prostate ostaju desetljećima klinički neprimjetni.

U slučaju da ste muškarac stariji od 40 godina života, ovo je prilog za vas. Možda ćete nakon njega znati zašto vas je partnerica pitala kad ste zadnji put pregledali prostatu i posjetili urologa. 

Kao što svaka žena starija od 40 godina treba znati koliko su važni njezini ginekološki pregledi, kao i pregledi dojki, isto  tako je jako važno da muškarci ne zanemaruju ovu, za svoje zdravlje, vrlo važnu temu i naprave preventivni specijalistički pregled urologa.  Naime, kada se rak prostate otkrije u ranom stadij, postotak izlječenja doseže 98%.  Liječenje raka prostate je, u prvom redu operativno,  pri čemu se vadi cijela prostata. U nastavku saznajte više na ovu temu važnu za muško zdravlje.

Rak prostate – simptomi

Prostata je muška spolna žlijezda koja se nalazi uz mokraćni mjehur te kroz nju prolaze mokraćna cijev i sjemenovodi. Rak prostate se uglavnom javlja kod muškaraca srednje i starije dobi tj. on se pojavljuje kod muškaraca starijih od 40 godina.

Kod gotovo 50 % muškaraca starijih od 70 godina mogu se ustanoviti barem mikroskopski tumori prostate.

Muškarci kojima je netko u obitelji obolio od raka prostate, imaju značajno veći rizik od razvoja bolesti.

Rak prostate u početnoj fazi nema posebnih simptoma i upravo zato je važno da muškarci ozbiljno shvate preventivni pregled urologa.

Kad se pojave simptomi, to znači da je rak uznapredovao. Širenjem zloćudnog tkiva može doći do sužavanja mokraćne cijevi i tada muškarac ima sve veće probleme s mokrenjem:

  • dolazi do češćeg mokrenja, pogotovo noću, otežanog, mlaz nije uredan već je isprekidana,
  • prilikom mokrenja se osjećaju bol i žarenje,
  • može se pojaviti i krv u urinu.

Prostatitis tj. upala prostate, najčešće uzrokovana bakterijom, kao simptome isto ima  učestalo, bolno mokrenje, katkad praćeno povišenjem tjelesne temperature i pojavom krvi u urinu, tako da je važan uvid specijaliste, urologa.

Ako muškarac uz probleme s mokrenjem ima i iznenadnu i trajnu bol u kostima, koja traje barem dva tjedna, tada se ipak  sumnja na rak prostate i to uznapredovali. Moguć je i značajan gubitak tjelesne težine. Sve opisano ukazuje na izrazito ozbiljnu situaciju i savjetujemo vam hitan  specijalistički pregled urologa.

Specijalistički pregled urologa

U Medicinskom centru Gorica možete napraviti specijalistički pregled urologa koji uključuje i UZV pregled. Pacijent mora biti spreman i na digitorektalni pregled (pregled rektuma prstom) koji u slučaju raka prostate otkriva čvrstu i nepravilnu površinu povećane prostate. U slučaju bilo kakve sumnje u rak prostate, u našem centru je moguće napraviti i magnetsku rezonanciju (MR) prostate.

Kontrola PSA

Važno je napraviti i laboratorijsku pretragu krvi kako bi se provjerio PSA tj. prostata specifični antigen.

  • PSA je protein koji se nalazi u stanicama prostate i može ga se otkriti u krvi svih odraslih muškaraca.
  • PSA vrijednosti  su izrazito povećane kod muškaraca s rakom prostate, no mogu biti povećane i kod nekih drugih bolesti prostate.

Rak prostate u Hrvatskoj

Prema podacima Registra za rak, u 2020. godini dijagnosticirano je 2 299  slučajeva raka prostate u Hrvatskoj. U 2021. godini rak prostate bio je 9. vodeći uzrok smrti kod muškaraca što ga čini trećim najčešćim zloćudnim uzrokom smrti u muškaraca, nakon raka pluća te raka debelog i završnog crijeva.

Program za probir i rano otkrivanje raka prostate u Hrvatskoj jedan je od najvažnijih koraka u borbi protiv ove bolesti.

Cijena:

No data found.

Dr. sc. Ivan Neretljak, dr. med.

U Medicinskom centru Gorica pregledat će vas urolog i subspecijalist transplantacije bubrega dr. sc. Ivan Neretljak, dr. med. Osim transplantacije bubrega područje interesa su mu urološka onkologija i muško spolno zdravlje.
Rezervacija termina pregleda

Možda će vas zanimati i:

Možda će vas zanimati.

Virtualna kolonoskopija – bezbolan pregled debelog crijeva
No data found.
Prednosti uređaja za magnetsku rezonanciju snage 1.5T
No data found.
Svibanj: 15 % popusta na RTG pluća i srca te LDCT pluća
No data found.
Koristimo kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva pregledavanja, posluživanje prilagođenih oglasa ili sadržaja i analizu našeg prometa. Klikom na "Prihvati sve" pristajete na našu upotrebu kolačića. Također možete "Odbaciti nebitno" ili "Prilagoditi postavke".