Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki sigurna je, neinvazivna i bezbolna pretraga koja ne zrači, a preporučuje se ženama jednom godišnje.

Ultrazvučni pregled, sonografija ili ehosonografija koristi malu ultrazvučnu sondu i gel kako bi tijelo pacijenta izložili visoko frekventnim valovima zvuka. Ultrazvuk je sigurna i bezbolna dijagnostička metoda, a stvara slike unutrašnjosti tijela koristeči valove zvuka. Ultrazvučni pregled NE KORISTI ionizirajuće zračenje (kao röntgenske zrake). Kako se ultrazvučne slike stvaraju u realnom vremenu, ultrazvukom je moguće prikazati i strukturu i gibanje unutarnjih organa, kao i protok krvi u krvnim žilama.

Dopplerski ultrazvuk je posebna ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila.

Tijekom ultrazvučnog pregleda dojke, liječnik može koristiti Dopplersku tehniku pregleda kako bi analizirao protok krvi u eventualnim tvorbama unutar dojke. U nekim slučajevima time dobivamo dodatnu informaciju za potvrdu dijagnoze.

Ultrazvuk dojki i kada ga napraviti?

Analiza abnormalnosti dojke

Današnja je primarna upotreba ultrazvuka dijagnostika bilo kakvih abnormalnosti dojki koje se napipaju kod primarnog pregleda (kvržica, sukrvavi ili spontani bistri iscjedak iz bradavice) i karakterizacija potencijalnih abnormalnosti pronađenih mamografskim ili MR pregledom dojki.
Ultrazvučnim pregledom možemo razlikovati solidne (koje mogu biti nekancerozna kvržica ili karcinom) od tekućinom ispunjenih (benigna cista) ili pak mješane nakupine. Ultrazvukom također analiziramo okolno tkivo oko žarišne abnormalnosti. Dopplerskim ultrazvukom analiziramo krvnu opskrbu suspektne tvorbe.

Dodatak screeningu dojke

Mamografija je temeljna screening dijagnostika koja dokazano smanjuje smrtnost zbog karcinoma dojke. Unatoč tome, mamogrami ne mogu otkriti sve karcinome dojke. Neke lezije i abnormalnosti nisu vidljive ili ih je iznimno teško interpretirati iz rutinskih mamograma. U “gustim” dojkama (bogate vodovima, žlijezdama i vezivnim tkivom, a s manje udjela masti) mnoge karcinome je teško uočiti na mamografiji.

Brojne studije su ukazale da ultrazvučna i MR dijagnostika dopunjuju mamografiju u otkrivanju karcinoma dojke koji mogu biti nevidljivi na mamografiji. Ultrazvuk dojki se danas rutinski primjenjuje u mlađih žena za analizu svih sumnjivih tvorbi i izraslina dojke, a u žena starijih od 40 godina kao dopunska dijagnostička metoda uz mamografiju.

Ostale usluge:

Cijena:

No data found.

Kako se pripremiti za pregled?

Za ultrazvučni pregled dojki nije potrebna nikakva posebna priprema. Imajte na umu da će za pregled biti potrebno skinuti se do struka.
Rezervacija termina pregleda

Možda će vas zanimati i:

Tagovi:

Možda će vas zanimati.

Virtualna kolonoskopija – bezbolan pregled debelog crijeva
No data found.
Prednosti uređaja za magnetsku rezonanciju snage 1.5T
No data found.
Svibanj: 15 % popusta na RTG pluća i srca te LDCT pluća
No data found.
Koristimo kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva pregledavanja, posluživanje prilagođenih oglasa ili sadržaja i analizu našeg prometa. Klikom na "Prihvati sve" pristajete na našu upotrebu kolačića. Također možete "Odbaciti nebitno" ili "Prilagoditi postavke".