Mamografija – MMG

Mamografija je radiološka metoda rendgenskog pregleda dojki  pomoću uređaja – mamografa, a koristi se kao metoda probira za rano otkrivanje raka dojke.

Slobodno možemo reći kako upravo mamografija mnogim ženama spašava živote i pohvalno je što Republika Hrvatska ima Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Naime, mamografija ima ključnu ulogu u ranoj detekciji raka dojke jer može pokazati promjene u dojci godinama prije nego što ih pacijent ili liječnik mogu osjetiti.

Važno je ne zanemarivati mamografski pregled i ne smatrati kako je ultrazvučni pregled dojki dovoljan ili zamjenski pregled za mamografiju.  U slučaju da imate nekih nedoumica i ne znate što biste trebali napraviti, mamografiju ili  UZV dojki, uvijek se možete konzultirati s našim stručnim timom radiologa. Slobodno nam pošaljite poruku sa svojim upitom i odgovorit ćemo vam sa savjetom u najkraćem mogućem roku.

Za vrijeme mamografskog pregleda koriste se rendgenske zrake niske doze kako bi se otkrile promjene na dojci, u prvom redu karcinom, u ranom stadiju i kako bi se pravodobno djelovalo. Tri nedavna napretka u mamografiji uključuju:

  • digitalnu mamografiju
  • računalno potpomognuto otkrivanje
  • tomosintezu dojki (3d mamografija)

Upravo napredak tehnologije omogućio je da današnji mamografski pregled ima toliko nisku dozu zračenja koja je usporediva s pozadinskim (prirodnim) zračenjem koje svatko od nas primi u manje od mjesec dana svakodnevnih aktivnosti.

Mamografija – kako se pripremiti za pregled?

Prije zakazivanja mamograma, razgovarajte sa svojim liječnikom o bilo kakvim novim nalazima ili problemima s dojkama. Također obavijestite liječnika o prethodnim operacijama, uporabi hormona i obiteljskoj ili osobnoj povijesti raka dojke.

Nemojte dogovarati svoj termin mamografije tjedan prije menstrualnog ciklusa ako su vaše dojke obično osjetljive tijekom tog razdoblja. Najbolje vrijeme za mamogram je tjedan dana nakon menstruacije. Molimo vas da nam napomenete ako postoji mogućnost trudnoće.

Ne koristite dezodorans, talk ili losion ispod pazuha ili na dojkama na dan pregleda jer mogu izgledati kao kalcijevi tragovi na mamogramu. Opišite tehničaru ili radiologu koji obavlja pregled bilo kakve simptome ili probleme s dojkama.

Nabavite svoje prethodne mamograme i stavite ih na raspolaganje radiologu ako su obavljeni na drugom mjestu (moguće ih je dobiti na CD-u), jer korisno je napraviti usporedbu s trenutačnim pregledom.

 

Mamografija

Kako funkcionira postupak mamografskog pregleda?

Mamografski uređaj se koristi isključivo za rendgenske preglede dojki (prvenstveno žena, ali po potrebi i muškaraca) te ima posebne dodatke koji ograničavaju izloženost rendgenskim zrakama samo dojci. Uređaj ima dijelove za držanje i stiskanje dojke kako bi se napravile snimke iz različitih kutova. Prilikom rutinskog pregleda svaka dojka snima se dva puta iz različitih projekcija.

Rendgenske zrake su oblik zračenja poput svjetlosti ili radiovalova i one prolaze kroz većinu objekata, uključujući tijelo. Tehničar pažljivo usmjerava zrak rendgenskog snopa prema području interesa. Uređaj za mamografiju proizvodi malu dozu zračenja koja prolazi kroz dojku i stvara se snimka tj. slika.

Različiti dijelovi tijela apsorbiraju rendgenske zrake u različitim stupnjevima: gusta kost apsorbira veći dio zračenja dok mekano tkivo (mišići, masnoća i organi) dopušta veći prolaz zračenja kroz sebe. Kao rezultat toga, kosti se pojavljuju bijelo na rendgenu, meko tkivo prikazuje se u nijansama sive, a zrak izgleda crno. Upravo zbog tih karakteristika na mamografskim snimkama liječnik može razlikovati patološke izrasline od zdravog tkiva dojke.

Tijekom mamografije, posebno kvalificirani radiološki tehničar postavit će vašu dojku u mamografski uređaj. Vaša će dojka biti postavljena na posebnu platformu i stisnuta prozirnom plastičnom pločom. Tehničar će je postupno stiskati. Bit ćete zamoljeni da mijenjate položaje između snimki i možda da kratko zadržite dah radi mirnoće tijela. Postupak će se ponoviti za drugu dojku.

Cijeli pregled mamografije traje oko 10 minuta.

Boli li mamografija?

Žene s osjetljivim dojkama mogu osjetiti nelagodu. Ako je to i vaš slučaj, planirajte postupak kada su dojke najmanje osjetljive. Obratite pozornost tehničaru dođe li do boli, jer će se stisak smanjiti ako je nelagoda značajna. Uvijek zapamtite da stiskanje omogućuje bolje kvalitete mamograma.

Tko tumači rezultate?

Radiolog, liječnik specijaliziran za pregled i interpretaciju radioloških pregleda, analizirat će rezultate mamografije i poslati potpisan izvještaj vašem izabranom liječniku ili liječniku koji vas je uputio na pregled, a koji će s vama tada podijeliti rezultate.

Također je moguće dogovoriti konzultaciju s našim radiologom kako bi vam izravno protumačio rezultate vašeg mamografskog pregleda.

Prednosti vs. rizici mamografije?

Glavna prednost mamografije je da ona smanjuje rizik od smrti zbog raka dojke. Korisna je za otkrivanje svih vrsta raka dojke, uključujući invazivni duktalni i invazivni lobularni karcinom. Screening mamografija poboljšava sposobnost liječnika da otkrije male tumore. Kada su karcinomi mali, žena ima više opcija liječenja. Upotreba screening mamografije povećava otkrivanje malih nepravilnosti rasta tkiva ograničenih na mliječne kanale u dojci, nazvanih duktalni karcinom in situ (DCIS).

Nema zračenja koje ostaje u tijelu nakon rendgenskog pregleda. X-zrake obično nemaju nuspojava u tipičnom dijagnostičkom rasponu za ovaj pregled, a s obzirom na malu količinu zračenja korištenu u medicinskom slikanju, korist precizne dijagnoze nadmašuje povezani rizik.

Mamografski pregled ima toliko nisku dozu da je usporediva s pozadinskim (prirodnim) zračenjem koje svatko od nas primi u manje od mjesec dana svakodnevnih aktivnosti.

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled dojki, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje puno veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena (izvor podataka: HZJZ).

 

 

Ostale usluge:

Cijena:

No data found.

Ne zaboravite pripremu za pregled:

Ne koristite dezodorans, talk ili losion ispod pazuha ili na dojkama jer bi se oni mogli pojaviti na mamogramu i ometati ispravnu dijagnozu. Prije pregleda, molimo vas uklonite sav nakit i metalne ukrase (npr. piercing). Nemojte dogovarati svoj termin mamografije  tjedan prije menstrualnog ciklusa ako su vaše dojke obično osjetljive tijekom tog razdoblja.
Rezervacija termina pregleda

Možda će vas zanimati i:

Tagovi:

Mamografija

Možda će vas zanimati.

Virtualna kolonoskopija – bezbolan pregled debelog crijeva
No data found.
Prednosti uređaja za magnetsku rezonanciju snage 1.5T
No data found.
Svibanj: 15 % popusta na RTG pluća i srca te LDCT pluća
No data found.
Koristimo kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva pregledavanja, posluživanje prilagođenih oglasa ili sadržaja i analizu našeg prometa. Klikom na "Prihvati sve" pristajete na našu upotrebu kolačića. Također možete "Odbaciti nebitno" ili "Prilagoditi postavke".