Ultrazvuk vrata

Ultrazvuk vrata je neinvazivna medicinska dijagnostička metoda i jedna od naših usluga.

Ultrazvučni pregled, sonografija ili ehosonografija koristi malu ultrazvučnu sondu i gel kako bi tijelo pacijenta izložili  visoko frekventnim valovima zvuka. Ultrazvuk je sigurna i bezbolna dijagnostička metoda, a stvara slike unutrašnjosti tijela koristeči valove zvuka. Ultrazvučni pregled NE KORISTI ionizirajuće zračenje (kao röntgenske zrake). Kako se ultrazvučne slike stvaraju u realnom vremenu, ultrazvukom je moguće prikazati i strukturu i gibanje unutarnjih organa, kao i protok krvi u krvnim žilama.

Dopplerski ultrazvuk je posebna ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila.

Ultrazvuk vrata i kada se obično koristi?

Ultrazvuk vrata tipično se koristi za:

  • utvrđivanje polazišta napipane kvržice na vratu
  • analizu izgleda nodusa štitnjače i utvrđivanja odgovara li učestalim benignim nodusima ili ima neke karakteristike koje će zahtijevati daljnju obradu
  • za pregled postoji li još neprepoznatih nodusa u pacijenata kod kojih se napipala jedna ili više kvržica
  • za praćenje eventualnog rasta nodusa kroz vremenski period

Ultrazvučnim pregledom vrata stvaramo slike štitnjače i ostalih okolnih struktura vrata.

Štitna žlijezda (štitnjača) se nalazi u prednjem dijelu vrata odmah iznad ključnih kosti, a simetričnog je oblika poput leptira, s jednim režnjem sa svake strane vrata, spojenim uskim tračkom. Štitnjača je jedna od devet endokrinih žlijezda tijela koje stvaraju i otpuštaju hormone u krvotok. Štitnjača stvara tiroidne hormone, koju sudjeluju u regulaciji brojnih tjelesnih funkcija, uključujući i brzinu kucanja srca. Vrlo je uobičajeno da se u štitnjači formiraju mrljasta područja ili nodusi koji se mogu, ali i ne moraju pipati površinski. Ultrazvuk je vrlo osjetljiv i pokazuje brojne noduse, mnoge koji se ne mogu napipati.

U nekim dobnim skupinama čak do 70% svih odraslih imaju prisutne noduse štitnjače.

Velika većina tih nodusa su benigni areali tkiva štitnjače i ne predstavljaju nikakvi zdravstveni rizik. Ipak, manji dio su pravi tumori te zahtijevaju daljnju obradu i terapiju.

Pročitajte više o ultrazvuku štitnjače. Saznajte cijene ultrazvučnih pregleda Medicinskog centra Gorica. 

 

 

Ostale usluge:

Cijena:

No data found.

Kako se pripremiti za pregled?

Za ovaj pregled nije potrebna posebna priprema. Imajte na umu da ćete prilikom samog pregleda morati sa pregledavanog dijela tijela ukloniti svu odjeću i nakit.
Rezervacija termina pregleda

Možda će vas zanimati i:

Tagovi:

Možda će vas zanimati.

Virtualna kolonoskopija – bezbolan pregled debelog crijeva
No data found.
Prednosti uređaja za magnetsku rezonanciju snage 1.5T
No data found.
Svibanj: 15 % popusta na RTG pluća i srca te LDCT pluća
No data found.
Koristimo kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva pregledavanja, posluživanje prilagođenih oglasa ili sadržaja i analizu našeg prometa. Klikom na "Prihvati sve" pristajete na našu upotrebu kolačića. Također možete "Odbaciti nebitno" ili "Prilagoditi postavke".