Ultrazvuk testisa

Ultrazvuk testisa  je neinvazivna medicinska dijagnostička metoda. Ultrazvučnim pregledom skrotuma (mošnje) prikažu se slike testisa i okolnih tkiva.

Ultrazvučni pregled, sonografija ili ehosonografija koristi malu ultrazvučnu sondu i gel kako bi tijelo pacijenta izložili  visoko frekventnim valovima zvuka. Ultrazvuk je sigurna i bezbolna dijagnostička metoda, a stvara slike unutrašnjosti tijela koristeči valove zvuka. Ultrazvučni pregled NE KORISTI ionizirajuće zračenje (kao röntgenske zrake). Kako se ultrazvučne slike stvaraju u realnom vremenu, ultrazvukom je moguće prikazati i strukturu i gibanje unutarnjih organa, kao i protok krvi u krvnim žilama.

Dopplerski ultrazvuk je posebna ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila.

Ultrazvuk testisa i kada se obično koristi?

Ultrazvučni pregled skrotuma je osnovna slikovna pretraga za evaluaciju poremećaja testisa (sjemenika) i epididimisa ili dosjemenika (cjevasta struktura koja se nalazi odmah uz testis i sakuplja spermu koju stvara testis) te skrotuma (mošnje).

Ova pretraga tipično se koristi za:

  • evaluaciju tvorbe koju je pacijent napipao kako bi se odredilo radi li se o cističnoj ili solidnoj tvorbi te gdje je smještena.
  • dijagnozu traume skrotalnog područja.
  • dijagnozu uzroka skrotalne boli ili naticanja, poput torzije ili upale.
  • evaluaciju uzroka neplodnosti poput varikokele.
  • lociranje nespuštenog testisa.

Naglu pojavu boli u skrotumu treba shvatiti ozbiljno. Najčešći uzrok skrotalne boli je epididimitis, upala epididimisa. Tretira se antibioticima. Ukoliko se ne liječi na vrijeme, to stanje može uzrokovati stvaranje apscesa i gubitak protoka krvi kroz testise.

Ultrazvuk testisa se također učestalo koristi za lociranje odsutnog ili nespuštenog testisa.

Procjenjuje se da oko 3% dječaka rođenih u punom terminu imaju nespušteni testis. Testis normalno migrira iz abdomena kroz ingvinalni kanal na uobičajenu poziciju u skrotalnoj vreći. Ukoliko se tamo ne nalazi, vjerojatno je da se zaustavio na putu te se nalazi u ingvinalnoj regiji, u kojem slučaju će biti dostupan pregledu ultrazvukom. Ukoliko testis nije napustio abdominalnu šupljinu moguće je da je nedostupan i ultrazvučnoj detekciji. Ukoliko se testis ne pronađe, potrebno je konzultirati urologa radi odluke o potrebi za dodatnim snimanjima kao MR. Ako se testis pronađe u ingvinalnoj regiji, može ga se spustiti u skrotum. Ako zaostane u abdomenu predugo, može postati kancerozan i bit će ga potrebno ukloniti.

Ultrazvuk može detektirati torziju testisa, zavrtanje oko svoje osi sa prekidom dotoka krvi u testis. Torzija se obično javlja u vrijeme adolescencije, rijeđe u neonatalnom periodu i vrlo je bolna. Torzija zahtjeva hitnu kiruršku intervenciju kako bi se izbjeglo trajno oštećenje testisa.

Ultrazvuk se također može primijeniti za lokaciju i evaluaciju tvorbi (kvržice ili tumori) u testisu i u drugim strukturama skrotuma. Kolekcije tekućine i abnormalnosti krvnih žila mogu se doimati poput tvorbi i jednostavno analizirati ultrazvukom. Tvorbe unutar i izvan testisa mogu biti benigne ili maligne i treba ih pregledati odmah nakon što se primijete.

Ostale usluge:

Cijena:

No data found.

Kako se pripremiti za pregled?

Najbolje je obuči komotnu odjeću. Prilikom pregleda biti će potrebno ukloniti svu odjeću i nakit sa pregledavanog područja tijela. Nikakva druga priprema nije potrebna.
Rezervacija termina pregleda

Možda će vas zanimati i:

Tagovi:

Možda će vas zanimati.

Virtualna kolonoskopija – bezbolan pregled debelog crijeva
No data found.
Prednosti uređaja za magnetsku rezonanciju snage 1.5T
No data found.
Svibanj: 15 % popusta na RTG pluća i srca te LDCT pluća
No data found.
Koristimo kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva pregledavanja, posluživanje prilagođenih oglasa ili sadržaja i analizu našeg prometa. Klikom na "Prihvati sve" pristajete na našu upotrebu kolačića. Također možete "Odbaciti nebitno" ili "Prilagoditi postavke".