Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena je neinvazivna medicinska dijagnostička metoda i jedan od ultrazvučnih pregleda koje možete napraviti u Velikoj Gorici u Medicinskom centru Gorica.

Ultrazvučni pregled, sonografija ili ehosonografija koristi malu ultrazvučnu sondu i gel kako bi tijelo pacijenta izložili  visoko frekventnim valovima zvuka. Ultrazvuk je sigurna i bezbolna dijagnostička metoda, a stvara slike unutrašnjosti tijela koristeči valove zvuka. Ultrazvučni pregled NE KORISTI ionizirajuće zračenje (kao röntgenske zrake). Kako se ultrazvučne slike stvaraju u realnom vremenu, ultrazvukom je moguće prikazati i strukturu i gibanje unutarnjih organa, kao i protok krvi u krvnim žilama.

Dopplerski ultrazvuk je posebna ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila.

Ultrazvuk abdomena i kada se obično koristi ovaj postupak?

Ultrazvuk abdomena ili abdominalni ultrazvuk primjenjuje se za analizu solidnih organa u trbušnoj šupljini, uključujući jetru, žučni mjehur, gušteraču, bubrege i mokraćni mjehur.

  • Ultrazvukom bubrega analiziramo funkciju i morfologiju bubrega. Oteknuće oko bubrega kod blokade mokračnog trakta se može vidjeti ultrazvukom, zbog čega je koristan u pronalaženju bubrežnih kamenaca.
  • Ultrazvuk jetre se koristi za pronalaženje i analizu abnormalnosti građe jetre i žučnih vodova.
  • Ultrazvukom žučnog mjehura tražimo žučne kamence ili infekciju žučnog mjehura.
  • Ultrazvuk slijepog crijeva se koristi kod trudnica i djece zbog izbjegavanja ionizirajućeg zračenja kod CT snimanja.
  • Pregledom aorte analiziramo stupanj ateroskleroze i dijagnosticiramo i pratimo aneurizmatske promjene.

Primjenom Dopplerske tehnike liječnik može vidjeti i analizirati:

  • prekid toka krvi (ugrušci),
  • suženja krvnih žila,
  • tumore i kongenitalne vaskularne malformacije

 

Ostale usluge:

Cijena:

No data found.
S obzirom da plin i zrak u crijevima značajno otežava ultrazvučni pregled, poželjno je dan prije pregleda jesti lagano probavljivu hranu (izbjegavati grahorice, mliječne proizvode i sl.), a šest sati prije samog pregleda ne jesti ništa, a piti samo vodu i negazirane sokove. Barem pola sata prije samog pregleda ne mokriti kako bi mokračni mjehur bio ispunjen urinom te se mogao analizirati. Kod primarne analize urotrakta (bubrezi, mokračni mjehur), potrebno je prije samog pregleda popiti što više vode (barem pola litre) te obavezno ne mokriti prije pregleda. Imajte na umu da ćete prilikom samog pregleda morati sa pregledavanog dijela tijela ukloniti svu odjeću i nakit.
Rezervacija termina pregleda

Možda će vas zanimati i:

Tagovi:

Možda će vas zanimati.

Virtualna kolonoskopija – bezbolan pregled debelog crijeva
No data found.
Prednosti uređaja za magnetsku rezonanciju snage 1.5T
No data found.
Svibanj: 15 % popusta na RTG pluća i srca te LDCT pluća
No data found.
Koristimo kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva pregledavanja, posluživanje prilagođenih oglasa ili sadržaja i analizu našeg prometa. Klikom na "Prihvati sve" pristajete na našu upotrebu kolačića. Također možete "Odbaciti nebitno" ili "Prilagoditi postavke".