Ultrazvuk dječjih kukova

Piše: Maja Leder, dr. med , specijalist radiologije 

Medicinski centar Gorica vam stoji na raspolaganju s velikim zadovoljstvom. Ultrazvučni pregled dječjih kukova  svakako pripada među najvažnije preventivne preglede u razvoju dojenčeta kako bi se na vrijeme prepoznao najčešći razvojni poremećaj lokomotornog sustava. Kada ga treba napraviti, zašto te što je displazija kuka – doznajte u nastavku.

Ultrazvuk dječjih kukova

Kada djetešce dođe na svijet, klinički pregled se radi odmah po rođenju ili u roku 24 sata. Čini ga i pedijatar prilikom redovitih pregleda dojenčeta. Međutim, ultrazvuk dječjih kukova je jedina pouzdana metoda koja može isključiti ili potvrditi razvojni poremećaj zgloba kuka djeteta i taj se pregled obavlja u dobi od 4. do 8. tjedna starosti.
Bezbolan je i neškodljiv za dijete, a tijekom pregleda:
  • provjerava se izgled anatomskih struktura kukova
  • mjere se kutovi između hrskavičnih struktura čašice zdjelične kosti (acetabuluma) i glave bedrene kosti (metoda po Grafu).
U našem centru dobit ćete detaljan opis i slikovni prikaz kukova vašeg djeteta s analizom i procjenom zrelosti kukova uz pojašnjenje i zaključak obavljenog pregleda.
Prepozna li se NA VRIJEME razvojni poremećaj kukova, ortoped će moći liječenje provoditi konzervativnim metodama, najčešće Pavlikovim remenčićima, no ne otkrije li se poremećaj pravodobno, a to je do 3. mjeseca života, često zaostaju deformiteti.
Deformiteti su skraćenje noge, šepanje i bol, a u težim slučajevima i invalidnost. Tada se više ne može liječiti konzervativnim metodama nego se najčešće mora pristupiti operativnom zahvatu.
Javite nam se već danas i naručite svoje dijete za ultrazvučni pregled kukova.
U nastavku vas želimo upoznati s mogućim uzrocima i rizičnim čimbenicima u nastanku displazije kukova.
Ultrazvuk dječjih kukova

Displazija kuka

Kuk je zglob koji se sastoji od čašice na zdjeličnoj kosti (acetabulum) te glave bedrene kosti. Ne razvije li se zglobna čašica dovoljno (displazija), dolazi do nepotpunog kontakta (subluksacije), a ponekad i do potpunog gubitka kontakta između čašice i glave bedrene kosti (luksacija ili iščašenje).
UZV kukova
Uzroci i rizični faktori u nastanku displazije kukova mogu biti:
  • nasljedni faktori – pozitivna obiteljska anamneza
  • položaj djeteta zatkom u maternici
  • rođenje zatkom
  • u nekim kulturama – povijanje djece s ispruženim nogama
  • činjenica je: displazije kuka su češće u ženske djece
Vjerujemo da se slažete s nama kako je taj pregled uistinu važno kvalitetno, precizno i na vrijeme učiniti. Bit će nam drago date li svoje povjerenje našem timu liječnika.
S radošću čekamo vas i vašu bebu, javite nam se!

Ostale usluge:

Cijena:

No data found.

Koja je starost dojenčeta za UZV kukova?

UZV je jedina pouzdana metoda koja može isključiti ili potvrditi razvojni poremećaj zgloba kuka djeteta i taj se pregled obavlja u dobi od 4. do 8. tjedna starosti.
Rezervacija termina pregleda

Možda će vas zanimati i:

Tagovi:

Ultrazvuk dječjih kukova

Možda će vas zanimati.

Virtualna kolonoskopija – bezbolan pregled debelog crijeva
No data found.
Prednosti uređaja za magnetsku rezonanciju snage 1.5T
No data found.
Svibanj: 15 % popusta na RTG pluća i srca te LDCT pluća
No data found.
Koristimo kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva pregledavanja, posluživanje prilagođenih oglasa ili sadržaja i analizu našeg prometa. Klikom na "Prihvati sve" pristajete na našu upotrebu kolačića. Također možete "Odbaciti nebitno" ili "Prilagoditi postavke".