MR cijelog tijela- što je i što se postiže ovom pretragom?

Vrlo važna i korisna usluga Medicinskog centra Gorica je magnetska rezonancija tj. MR cijelog tijela, poznata i kao whole body MR. Koje su prednosti jedne takve sveobuhvatne pretrage, saznajte u nastavku.

Magnetska rezonancija (MR), poznata kao i MRI – Magnetic Resonance Imaging, je napredna, neinvazivna radiološka metoda koja ne koristi ionizirajuće zračenje, već snažno magnetsko polje, radiovalove i računalo kako bi stvorila detaljne slike unutarnjih struktura tijela. Te slike su jasnije, detaljnije i u nekim slučajevima sklonije identificiranju i preciznom karakteriziranju bolesti od drugih metoda snimanja. MR koristimo za snimanje određenih dijelova tijela, ali i za snimanje cijelog tijela.

MR cijelog tijela

MR cijelog tijela je ključan alat u modernoj medicini koji omogućuje rano otkrivanje bolesti, preventivnu procjenu zdravlja, sveobuhvatan pregled tijela i usmjeravanje daljnje dijagnostike.

Ova bezbolna i sigurna metoda pruža detaljan uvid u zdravstveno stanje pacijenta bez upotrebe kontrastnog sredstva.

“Whole body MR” omogućava sveobuhvatan pregled cijelog tijela, uključujući:

  • mozak i moždane arterije (MRA)
  • strukture prsnog koša
  • trbušne organe (jetra, žučni mjehur, gušterača, slezena, bubrezi i nadbubrežne žlijezde)
  • zdjelične organe (mokraćni mjehur, rektum, maternica i jajnici kod žena, prostata kod muškaraca)
  • cijelu kralježnicu (vratni, prsni i lumbalni dio)

MR cijelog tijela preporučuje se za:

  • kao preventivni pregled za asimptomatske pacijente;
  • kada su potrebne detaljnije informacije koje druge dijagnostičke metode ne mogu pružiti;
  • pacijenti svih dobnih skupina mogu se podvrgnuti ovoj pretrazi, uključujući djecu i trudnice (osim u prvom tromjesečju);
  • pacijenti s metalnim implantatima (npr. zubni implantati, umjetni zglobovi i metalne kirurške stezaljke) uglavnom mogu obaviti MR bez bojazni od štetnih posljedica;
  • pacijenti s metalnim krhotinama poput gelera ili elektrostimulatorima srca ne bi trebali raditi MR; no naši stručnjaci vam stoje na raspolaganju imate li dileme ili pitanja na ovu temu i rado ćemo vam dati savjet prije bilo koje pretrage koju pruža nas medicinski centar.

Rana detekcija bolesti – jedna od prednosti!

Realno gledajući, magnetska rezonancija cijelog tijela je pretraga budućnosti prisutna u sadašnjosti! Vjerujemo da mnogi nisu svjesni koliko ja značajna i koliko će tek njezin utjecaj na liječničku dijagnostiku rasti.

Ravnatelj našeg radiološkog odijela, dr. Leder,  za potrebe ovog priloga nam je domišljato rekao: “Poput filma Specijalan izvještaj kad se unaprijed otkrivaju mogući zločini, tako i magnetska rezonancija cijelog tijela unaprijed može  otkriti moguće probleme, prije pojave simptoma. Rana detekcija, poput otkrivanja malignih tumora, presudna je za uspješno liječenje i doslovno spašava život.”

Magnetska rezonancija cijelog tijela omogućava otkrivanje promjena u tkivima i organima koje mogu ukazivati na prisutnost bolesti, često prije pojave simptoma, što je posebno korisno za rano otkrivanje malignih bolesti. 

Osim što je MR cijelog tijela koristan preventivni pregled zdravstvenog stanja kod osoba bez simptoma i pomaže u ranom otkrivanju potencijalnih zdravstvenih problema, prednost je i što je to sveobuhvatni pregled.

Pruža detaljan pregled svih glavnih tjelesnih struktura u jednom postupku i omogućuje cjelovitu sliku zdravstvenog stanja pacijenta. Pomaže u usmjeravanju daljnje dijagnostike na specifične segmente ili organske sustave koji pokazuju abnormalnosti.

Također je važno istaknuti da ova pretraga ne zahtijeva uporabu kontrastnog sredstva, što je sigurnije za pacijente koji mogu biti alergični ili osjetljivi na kontrastne agense.

Redovna cijena pregleda cijelog tijela uz MR uređaj u Medicinskom centru Gorica je 800 eura, no, provjerite naše akcije. Planiramo raditi promotivne popuste na ovu pretragu i bit će povoljnija kao dio paketa sistematskog pregleda.

Kontaktirajte nas s povjerenjem!

Cijena:

No data found.

Postupak i trajanje pregleda

Pretraga magnetskom rezonancijom cijelog tijela traje oko sat vremena, uz mogućnost kratke pauze na pola pretrage. Pacijent mora ležati nepomično na stolu uređaja, a sve metalne predmete treba ukloniti prije snimanja. Naši iskusni specijalisti radiologije stoje vam na raspolaganju za sve dodatne informacije i narudžbe pregleda.
Rezervacija termina pregleda

Možda će vas zanimati i:

Dermatologija

Dermatologija

Dermatologija, još jedna specijalistička ambulanta Medicinskog centra Gorica otvara vam svoja vrata uz bogatu lepezu usluga! Specijalistička ambulanta dermatologije Medicinskog

OPŠIRNIJE »

Možda će vas zanimati.

Dermatologija
No data found.
Ortopedija
No data found.
Kardiologija
No data found.