Samopregled dojki i kako ga napraviti

Samopregled dojki je jednostavan postupak kojeg bi svaka žena trebala napraviti barem jedanput mjesečno. Više od 80 % žena kvržicu u dojci otkrije samopregledom i zato je on važan za rano otkrivanje raka dojke.

Rak dojke – slušamo o njemu, ali se u dubini duše uvijek nadamo kako se to nama neće dogoditi te često zanemarujemo važnost odlaska na mamografiju, ultrazvuk dojke te redoviti samopregled dojki. Prema posljednjim objavljenim podacima Registra za rak u Hrvatskoj u 2019. zabilježeno je 2999 slučajeva raka dojke godišnje (izvor: hzjz.hr) i zato apeliramo na žene starije od 40 godine, da u svoju mjesečnu rutinu uvrstite ovaj važan pregled te da se konzultiraju sa svojim liječnikom o mamografskom pregledu i ultrazvuku dojki. Sve su to metode koje doslovno spašavaju živote žena širom svijeta.

Rak dojke – oboli svaka 8. žena

 Nepobitne činjenice koje nas ne mogu ostaviti ravnodušnima:

 • rak dojke je najčešći maligni tumor u žena i drugi po redu uzrok smrti žena

 • svakoj osmoj ženi tijekom njezinog života bit će dijagnosticiran rak dojke

 • stadij tumora u kojem je otkriven i započeta terapija izravno su povezani s uspješnošću izlječenja

 • 100 puta je manja vjerojatnost da će muškarac oboljeti od karcinoma dojke nego žena

 • svaka žena bi trebala biti upoznata s prvim simptomima karcinoma dojke kako bi na vrijeme mogla javiti se liječniku

 • barem jednom mjesečno žena treba napraviti samopregled dojki

 • više od 80 % žena kvržicu u dojci otkrije samopregledom

 • mamografski pregled dojke preporučuje se ženama od 40 do 70 godina starosti

 • ultrazvučna dijagnostika je dodatna pretraga dojki koja se može primjenjivati u svakoj životnoj dobi

Samopregled dojki i kako ga napraviti

Kao što smo rekli u samom uvodu, samopregled dojki je uistinu jednostavan postupak. Jagodicama prstiju trebamo detaljno proći dojku, u ležećem i uspravnom položaju (ispred zrcala da provjerimo simetričnost).

Budući da je samo tkivo dojke pomalo “grudasto” , nismo li sigurne jesmo li napipale neku kvržicu, treba usporediti taj dio dojke s istim dijelom na drugoj dojci. Osjet je isti? Najvjerojatnije je to normalno žljezdano tkivo. Niste sigurni? Najmudrije je javiti se liječniku.

Kako bismo bile što bolje upoznate sa samom građom dojki, i što ranije otkrile ikakve sumnjive promjene, preporuča se barem jednom mjesečno (nakon menstruacije) napraviti samopregled dojki. S tom vrstom pregleda bismo trebale započeti već nakon 25. godine života.

Promatrajte se pred ogledalom:

 • stanite pred ogledalo s rukama uz tijelo
 • promatrajte izgled dojki, uočavajući eventualne promjene poput izbočenja, crvenila ili neujednačenosti

Podignite ruke iznad glave i promatrajte dojke u ogledalu:

 • ponovno obratite pažnju na eventualne promjene u obliku, veličini ili konturama dojki

Provjerite dojke dok ležite:

 • lezite na leđa podupirući jednu ruku ispod glave
 • koristeći suprotnu ruku, nježno palpirajte dojku kružnim pokretima tražeći kvržice, otvrdnuća ili neobičnosti.

Provjerite dojke dok stojite ili sjedite:

 • koristeći tri prsta, lagano pritisnite dojku tražeći eventualne promjene
 • ponovite postupak na obje dojke, uključujući i područje oko bradavica

Provjerite bradavice:

 • obratite pažnju na izgled i eventualne promjene u bradavicama
 • uočite iscjedak iz bradavica, posebno ako je neobične boje ili mirisa

Napomena: primijetite li bilo kakve promjene ili zabrinjavajuće simptome, odmah se obratite stručnjaku za daljnju procjenu i savjetovanje.

Simptomi – i jedan je dovoljan

Jako rijetko se odjednom pojavljuju svi simptomi koji upućuju na karcinom dojke pa je stoga dovoljno da uočimo samo jedan od navedenih kako bismo dogovorile pregled kod liječnika.

 • Kvržica ili bolnost u dojci ili pazuhu, osjetljivost bradavice. Iako nisu sve kvržice i bolovi u dojci uzrokovani tumorskim procesima, svaku treba dodatno istražiti.

 • Promjena izgleda kože dojke s naglašenijim porama. Ponekad se opisuje kao “kora naranče”, nekad i dodatno crvenilo jedne dojke.

 • Promjena veličine ili oblika dojke.

 • Neobjašnjeno naticanje ili smanjenje jedne dojke.

 • Novonastala asimetrija dojki.

 • Uvlačenje bradavice.

 • Iscjedak iz bradavice, pogotovo ako je bistar ili sadrži sukrvicu.

 

Mamografija

Veći dio razvijenih zemalja, pa tako i Hrvatska, ima organizirane “screening” programe gdje se jednom godišnje, ili svake druge godine, provodi preventivno mamografsko snimanje dojki.

Mamografija je rentgenska pretraga dojke gdje se rade dvije karakteristične snimke svake dojke. Savjetuje se ženama od 40 do 70 godina starosti. Naime, u mladih žena žljezdano tkivo zauzima gotovo cijelu dojku i mamografska slika je prilično nejasna te se (osim u iznimnim slučajevima) ne preporučuje ženama mlađima od 35. godina. Pitate li se trebate li napraviti mamografski pregled ili ultrazvučni pregled dojki, pročitajte naš blog  na tu temu.

 

Ultrazvuk dojke

Ultrazvuk dojke je dodatna pretraga dojki koja nema nikakvih negativnih značajki te se može primjenjivati u svakoj životnoj dobi. Ultrazvukom možemo s visokom sigurnošću razlikovati benigne od malignih karakteristika svih pronađenih promjena dojke, a prema potrebi dodatno se može učiniti i citološka punkcija ili biopsija dojke koja nam daje definitivnu dijagnozu. Radi se o uzimanju uzorka sumnjivog tkiva vrlo tankom iglom, pod UZV kontrolom, a dobiveni materijal se pregledava mikroskopskom analizom.

 

Magnetska rezonancija dojke

Magnetska rezonancija je najdetaljnija metoda pregleda dojke te se u pravilu koristi u strogo probranim slučajevima predoperativne dijagnostike te za praćenje nakon operacija na dojci. Pozitivno svjetlo nam daje statistika koja kaže da se u zadnjih nekoliko godina svijest žena o važnosti redovitog pregleda dojki u Hrvatskoj znatno povećala, ali još uvijek za mnoge, prekasno ili nedovoljno.

Ako vam se svidio ovaj članak, pošaljite ga prijateljici ili ga podijelite na svom profilu na društvenoj mreži. Pričajte o ovoj temi sa ženama koje vas okružuju i potaknite ih da se brinu za svoje zdravlje i zdravlje nečeg što hrani našu djecu i što nas čini ženama – za zdravlje dojki.

Redoviti pregled dojke je nešto što nam može spasiti život.

Breast test

Na području Velike Gorice djeluje Udruga edukacijom protiv raka dojke koja redovito organizira tečajeve na temu samopregleda dojki. Ukoliko ste više “sama-svoja-majstorica” preporučamo aplikaciju za pametne telefone “Breast test” koja je prevedena i na hrvatski jezik, a služi kao podsjetnik za žene (menstrualni ciklus, samopregled dojke, ginekološke kontrole, mamografije itd), a uključuje i odlične slikovne upute za samopregled dojke (dostupno za Android i IOS).

Cijena:

No data found.

Važno je znati:

Svakoj osmoj ženi tijekom njezinog života bit će dijagnosticiran rak dojke. Stadij tumora u kojem je otkriven i započeta terapija izravno su povezani s uspješnošću izlječenja.
Rezervacija termina pregleda

Možda će vas zanimati i:

Možda će vas zanimati.

Virtualna kolonoskopija – bezbolan pregled debelog crijeva
No data found.
Prednosti uređaja za magnetsku rezonanciju snage 1.5T
No data found.
Svibanj: 15 % popusta na RTG pluća i srca te LDCT pluća
No data found.
Koristimo kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva pregledavanja, posluživanje prilagođenih oglasa ili sadržaja i analizu našeg prometa. Klikom na "Prihvati sve" pristajete na našu upotrebu kolačića. Također možete "Odbaciti nebitno" ili "Prilagoditi postavke".