Trebam li mamografiju ili ultrazvuk dojki?

Trebam li mamografiju iili ultrazvuk dojki, jedno je od čestih pitanja koje si žene u dobi oko 40 godine postavljaju. Često je mišljenje kako “mamografija zrači” pa ju je mudrije izbjeći.  To je jedna od najčešćih dilema koje čujemo od pacijentica. Odgovorit će vam iskreno i stručno, baš kao i njima, Maja Leder, dr. med, specijalist radiologije, ujedno i autorica ovog priloga.
Imate li manje od 40 godina života, i nema nekih posebnih indikacija da ju trebate, zaboravite na mamografiju! Ono što svakako trebate raditi je redoviti samopregled dojki te ultrazvuk dojki. No, ako ste stariji od 40. godina, ona bi se uistinu trebala raditi svake druge godine.
Ono što je važno percipirati je da su ultrazvuk dojki i mamografija dvije različite metode pregleda te se njihovi se rezlutati međusobno nadopunjavaju. Prilikom godišnjeg ultrazvuka dojki mi se uvijek s pacijentima dogovorimo kada je vrijeme za idući ultrazvuk i/ili mamografiju.

Ultrazvuk dojki

Ultrazvučne preglede dojki preporučuje se započeti između 20. i 30. godine života. Naravno, ovisi o prisutnosti rizičnih čimbenika. Ultrazvuk dojki nije štetan i u pravilu se provodi jednom godišnje uz klinički pregled dojki. Hoće li će se primjenjivati češće, ovisi o procjeni i indikaciji liječnika specijaliste za bolesti dojke. Niste li ga naprvaili, savjetujemo vam da si odvojite vrijeme za njega i učinite ga što prije.

Mamografija

Veći dio razvijenih zemalja, pa tako i Hrvatska, ima organizirane programe probira ili “screening” programe gdje se svake druge godine, provodi preventivno mamografsko snimanje dojki.

Mamografija je rendgenska pretraga dojke gdje se rade dvije karakteristične snimke svake dojke. Savjetuje se ženama iznad 40 i sve do 70 godina starosti. Naime, u mladih žena žljezdano tkivo zauzima gotovo cijelu dojku i mamografska slika je prilično nejasna te se (osim u iznimnim slučajevima) ne preporučuje ženama mlađima navedene dobi.

Kod premenopauzalnih žena, mamografija se radi u prvoj polovici ciklusa. Profesionalni pregled liječnika se provodi svake godine, a učestalost mamografije ovisi o riziku svake žene, što procjenjuje liječnik. Kod žena niskog rizika, starijih od 40. godina života, mamografija se radi svake dvije godine – kao što smo rekli – jedne godine radite nju, iduće UZV.

Uz pravilan algoritam primjene mamografija nije uzrokom povećane pojavnosti karcinoma dojke.

Samopregled dojki

Toliko toga dobrog možemo učiniti za sebe ako to učinimo na vrijeme! Žene bi redovito trebale provoditi samopregled dojki već od spolne zrelosti – jednom mjesečno. Naime, znate da se više od 80% žena kvržicu u dojci otkrije samopregledom? Doznajte kako pravilno napraviti samopregled dojki.

Samopregled dojki je jednostavan postupak. Jagodicama prstiju trebamo detaljno proći dojku, u ležećem i uspravnom položaju (ispred zrcala da provjerimo simetričnost. Pročitajte detaljnije opis kako napraviti samopregled dojki u posebnom prilogu.

Budući da je samo tkivo dojke pomalo “grudasto” , nismo li sigurne jesmo li napipale neku kvržicu, treba usporediti taj dio dojke s istim dijelom na drugoj dojci. Osjet je isti? Najvjerojatnije je to normalno žljezdano tkivo. Niste sigurni? Najmudrije je javiti se liječniku.

Kako bismo bile što bolje upoznate sa samom građom dojki, i što ranije otkrile ikakve sumnjive promjene, preporuča se barem jednom mjesečno (nakon menstruacije) napraviti samopregled dojki. S tom vrstom pregleda bismo trebale započeti već nakon 25. godine života.

Praćenje žena s povišenim rizikom za oboljevanje od karcinoma dojke

Što sve ukazuje da vam je potrebna dodatna pažnja na zdravlje vaših dojki?

  • podaci o menstrualnom ciklusu, trudnoćama, laktaciijama,
  • uzimanje oralne kontracepcije, hormonsko nadomjesno liječenje
  • pojava karcinoma dojke u obitelju po ženskoj liniji – majka, sestra, baka, teta te BRCA 1 i BRCA 2 mutacije gena.
  • prethodne biopsije dojke s patohistoloskim nalazima atipične duktalne hiperplazije, atipične lobularne hiperplazije, atipije ili prethodna operacija radi karcinoma dojke.
Predloženi algoritam praćenja u gore navedenim slučajevima bi bio: klinički pregled dojki i ultrazvuk jednom godišnje i češće, što ovisi o prisutnosti pojedinih rizika ili prethodnom nalazu i mamografija: jednom godišnje.
Važno je ne zanemarivati mamografski pregled i ne smatrati kako je ultrazvučni pregled dojki dovoljan ili zamjenski pregled za mamografiju.  U slučaju da imate nekih nedoumica i ne znate što biste trebali napraviti, mamografiju ili  UZV dojki, uvijek se možete konzultirati s našim stručnim timom radiologa. Slobodno nam pošaljite poruku sa svojim upitom i odgovorit ćemo vam sa savjetom u najkraćem mogućem roku.

Cijena:

No data found.

Ultrazvuk dojki

Ultrazvučne preglede dojki preporučuje se započeti između 20. i 30. godine života. Ultrazvuk dojki nije štetan i u pravilu se provodi jednom godišnje uz klinički pregled dojki. Niste li ga napravili, savjetujemo vam da si odvojite vrijeme za njega i učinite ga što prije.
Rezervacija termina pregleda

Možda će vas zanimati i:

Možda će vas zanimati.

Virtualna kolonoskopija – bezbolan pregled debelog crijeva
No data found.
Prednosti uređaja za magnetsku rezonanciju snage 1.5T
No data found.
Svibanj: 15 % popusta na RTG pluća i srca te LDCT pluća
No data found.
Koristimo kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva pregledavanja, posluživanje prilagođenih oglasa ili sadržaja i analizu našeg prometa. Klikom na "Prihvati sve" pristajete na našu upotrebu kolačića. Također možete "Odbaciti nebitno" ili "Prilagoditi postavke".