Svibanj: 15 % popusta na RTG pluća i srca te LDCT pluća

Svjetski dan astme se tradicionalno obilježava prvog utorka u svibnju. Ove godine je to utorak 7. svibnja i za naš Medicinski centar Gorica je to odličan povod da vas pozovemo na RTG pluća i srca te LDCT pluća. U razdoblju od 6. do 31. svibnja cijene ovih pregleda bit će snižene za 15 %.

Što je astma?

Astma je bolest na čiju pojavnost utječe velik broj čimbenika koji se međusobno isprepliću. Glavno obilježje astme je kronična upala dišnih puteva koja dovodi do njihove preosjetljivosti, a što dovodi do karakterističnoga astmatskoga napada. Ulogu u tim mehanizmima imaju genetska predispozicija, okolišni čimbenici, kao i provocirajući čimbenici.

Astma je jedna od najčešćih kroničnih bolesti u općoj populaciji s većom učestalošću u djetinjstvu i mlađoj životnoj dobi nego u zreloj i starijoj životnoj dobi. Incidencija astme varira u različitim zemljama svijeta između 1 i 18 %, a u Hrvatskoj iznosi oko 3 % (izvor informacija). Procjenjuje se da u svijetu ima oko 300 milijuna oboljelih od astme svih dobnih skupina.

Kod više od 50 % bolesnika astma se javlja prije 10. godine života. Do puberteta se bolest češće javlja kod osoba muškoga spola, dok nakon puberteta bolest postaje učestalija kod ženskoga spola. No, kao što smo rekli Svjetski dana astme, prvi utorak u svibnju, samo je povod da nas posjetite i provjerite svoja pluća uz našu suvremenu opremu i tim liječnika koji svoju kvalitetu rada potvrđuje više od jednog desetljeća (upoznajte naš tim). U nastavku saznajte nešto više o RTG pluća i srca te LDCT pluća.

RTG pluća i srca

Rendgensko tj. RTG snimanje pluća, a time ujedno i srca, metoda je kod koje se X-zrake, proizvedene u RTG cijevi, usmjeravaju kroz prsni koš. Zrake se dijelom apsorbiraju u tijelu, a dio se registrira na RTG detektoru.

Budući da obilježavamo Svjetski dan astme, fokusirat ćemo se na pregled pluća. Rendgensko snimanje pluća potrebno je kod sumnje na upalu pluća, bronhitisa, traume prsišta, tumora pluća, kao dio predoperativne obrade, ali i kao dio sistematskog pregleda ukoliko postoji indikacija internista.

Pretraga se radi i preventivno kod osoba kod kojih postoji rizik za bolesti pluća, kao što su pušači, zatim kod preventivnih pregleda za određena zanimanja te na indikaciju liječnika specijalista.

RTG snimka pluća i srca najčešće se radi u dvije projekcije (PA i profilna snimka pluća), a u rijetkim situacijama, prema procjeni liječnika specijalista, potrebna su i dodatna snimanja. Provjerite naše cijene RTG usluga. 

Kompjutorizirana tomografija – niskodozni ili LDCT

Kompjutorizirana tomografija – niskodozni LDCT je bezbolna, neinvazivna i vrlo precizna dijagnostička metoda koja omogućuje istovremeni prikaz krvnih žila, mekih tkiva kao i kostiju.

CT pretrage za dobivanje slike koriste istu vrstu zračenja kao i RTG, a Medicinski centar Gorica se odlikuje najmodernijim uređajima, vrhunske kvalitete te koristimo najnovija dostignuća tehnologije i programe koji smanjuju dozu zračenja na najmanju moguću mjeru.

Ova brza i jednostavna metoda pruža važne informacije koje pomažu u donošenju odluka o daljnjem liječenju. Vrlo često je koristimo upravo za pregled pluća kada nam LDCT pluća omogućuje preciznu vizualizaciju struktura plućnog tkiva i pomaže u otkrivanju različitih promjena ili lezija. Ova pretraga je ujedno i temelj preventivnog programa probira („screening”) u sklopu prevencije od karcinoma pluća.  Provjerite naše cijene.

Slobodno nas kontaktirajte imate li neka pitanja.

Cijena:

No data found.
Rezervacija termina pregleda

Možda će vas zanimati i:

Možda će vas zanimati.

Virtualna kolonoskopija – bezbolan pregled debelog crijeva
No data found.
Prednosti uređaja za magnetsku rezonanciju snage 1.5T
No data found.
Ostvarite 15 % popusta na MR kralježnice i zglobova!
No data found.
Koristimo kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva pregledavanja, posluživanje prilagođenih oglasa ili sadržaja i analizu našeg prometa. Klikom na "Prihvati sve" pristajete na našu upotrebu kolačića. Također možete "Odbaciti nebitno" ili "Prilagoditi postavke".